• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Kronika miasta i gminy Skała

Prywatna Kronika miasta i gminy Skała

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Linki

  • Warto wiedzieć
    • http://www.gimskala.net/
    • O Zbigniewie Święchu
    • Rozkład jazdy MBM Bus
  • Warto zerknąc
    • Centrum Kultury w Skale
    • Informator turystyczny Ojcowa
    • Mapa Ojcowa- gogle
    • O powstaniu na naszej ziemi
    • Pieśni legionowe
  • Zajrzyj przed wycieczką
    • Dom Jana Pawła II
    • Ojcowski Park Narodowy
    • Orkiestry dęte
    • Park miniatur
    • Zamek w Pieskowej Skale
  • Zajrzyj-ciekawe
    • Cyganka
    • Cyganka (1980) LIVE
    • Dziennik Polski
    • Ewa Demarczxyk
    • Ewa Demarczyk
    • Karuzela
    • Nakręć się miłością
    • Pałac w Minodze
    • PIWNICA POD BARANAMI
    • Pudel net
    • Skrzypek
    • Studio filmowe
    • Witamy w Pcimiu
    • Zima w Pcimiu

Ciasto ucierane –uniwersalne-Anki S-A



Składniki: 4 szklanki mąki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, 2 szklanki cukru, 1 szklanka mleka, 1 szklanka oleju, cukier waniliowy
Wykonanie: ubić w mikserze jajka z cukrem i cukrem waniliowym, wlać mleko i olej, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wylać na dużą blachę, piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 40 min. Na wierzchu można ułożyć umoczone w tartej bułce sezonowe owoce lub owoce z kompotu, przy dodaniu do ciasta podstawowego bakalii otrzymujemy keks, po dodaniu przyprawy piernikowej – piernik, a po dodaniu kakao – murzynek
Ciasto ucierane uniwersalne 

Składniki: 4 szklanki mąki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, 2 szklanki cukru, 1 szklanka mleka, 1 margaryna Kasia, cukier waniliowy
Wykonanie: ubić w mikserze jajka z cukrem i cukrem waniliowym dodając margarynę Kasię, wlać mleko, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wylać na dużą blachę, piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 40 min. Na wierzchu można ułożyć umoczone w tartej bułce sezonowe owoce lub owoce z kompotu, przy dodaniu do ciasta podstawowego bakalii otrzymujemy keks, po dodaniu przyprawy piernikowej – piernik, a po dodaniu kakao – murzynek. Gdy zabrakło mi Kasi dodałam jako zamiennik 1 szklankę oleju
pierwszego tłoczenia. Inna wersja to ciasto orzechowe. Odjęłam 1 szklankę mąki dodając szklankę zmielonych orzechów włoskich albo maku nie zmielonego.

03 czerwca 2009   Dodaj komentarz
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Jurand | Blogi