Ciasto ucierane –uniwersalne-Anki S-A
Składniki: 4 szklanki mąki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, 2 szklanki cukru, 1 szklanka mleka, 1 szklanka oleju, cukier waniliowy
Wykonanie: ubić w mikserze jajka z cukrem i cukrem waniliowym, wlać mleko i olej, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wylać na dużą blachę, piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 40 min. Na wierzchu można ułożyć umoczone w tartej bułce sezonowe owoce lub owoce z kompotu, przy dodaniu do ciasta podstawowego bakalii otrzymujemy keks, po dodaniu przyprawy piernikowej – piernik, a po dodaniu kakao – murzynek
Ciasto ucierane uniwersalne
Składniki: 4 szklanki mąki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, 2 szklanki cukru, 1 szklanka mleka, 1 margaryna Kasia, cukier waniliowy
Wykonanie: ubić w mikserze jajka z cukrem i cukrem waniliowym dodając margarynę Kasię, wlać mleko, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wylać na dużą blachę, piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 40 min. Na wierzchu można ułożyć umoczone w tartej bułce sezonowe owoce lub owoce z kompotu, przy dodaniu do ciasta podstawowego bakalii otrzymujemy keks, po dodaniu przyprawy piernikowej – piernik, a po dodaniu kakao – murzynek. Gdy zabrakło mi Kasi dodałam jako zamiennik 1 szklankę oleju
pierwszego tłoczenia. Inna wersja to ciasto orzechowe. Odjęłam 1 szklankę mąki dodając szklankę zmielonych orzechów włoskich albo maku nie zmielonego.
Dodaj komentarz