Migdałowiec Agatki S.
Migdałowiec Agatki S.
Składniki:1l mleka, 2 duże paczki krakersów solonych „Lajkonik”, ¾ szklanki cukru, ½ l śmietany 30%,10 dag płatków migdałowych, 3 łyżeczki żelatyny, 1 cukier waniliowy, 25 dag masła, 1 szklanka mąki pszennej, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego.
Wykonanie: mleko w puszce gotować 3 godziny w zamkniętej puszce w garnku z wodą, na patelni przyrumienić płatki migdałowe, do 1 i ½ szklanki mleka dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń, jajko, roztrzepać mikserem, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, ugotować budyń, wystudzić, dodać masło, połączyć na jednolitą masę, żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody, śmietanę ubić i połączyć z letnią żelatyną, układać na dużej blasze warstwami: krakersy, masa budyniowa, krakersy, karmel z mleka, krakersy, bita śmietana, płatki migdałowe.
Dodaj komentarz