• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Kronika miasta i gminy Skała

Prywatna Kronika miasta i gminy Skała

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Linki

  • Warto wiedzieć
    • http://www.gimskala.net/
    • O Zbigniewie Święchu
    • Rozkład jazdy MBM Bus
  • Warto zerknąc
    • Centrum Kultury w Skale
    • Informator turystyczny Ojcowa
    • Mapa Ojcowa- gogle
    • O powstaniu na naszej ziemi
    • Pieśni legionowe
  • Zajrzyj przed wycieczką
    • Dom Jana Pawła II
    • Ojcowski Park Narodowy
    • Orkiestry dęte
    • Park miniatur
    • Zamek w Pieskowej Skale
  • Zajrzyj-ciekawe
    • Cyganka
    • Cyganka (1980) LIVE
    • Dziennik Polski
    • Ewa Demarczxyk
    • Ewa Demarczyk
    • Karuzela
    • Nakręć się miłością
    • Pałac w Minodze
    • PIWNICA POD BARANAMI
    • Pudel net
    • Skrzypek
    • Studio filmowe
    • Witamy w Pcimiu
    • Zima w Pcimiu

Przepisy na dobrą kawę






PRZEPISY NA DOBRĄ KAWĘ



Kawa á la Wenus

Składniki:
• ajerkoniak, wg uznania
• goździk
• żółtko
• cukier
• gorąca kawa

Filiżankę w połowie napelnić ajerkoniakiem i w połowie gorącą kawą. Dodać cukier do smaku oraz żółtko i dokładnie wymieszać. Pić gorące.


Kawa po kubańsku

Składniki:
• 2 łyżeczki zmielonej kawy
• goździk
• szczypta cynamonu
• szczypta cukru
• 250 ml wody

Do tygielka wsypać kawę, dodać szczyptę cukru, cynamonu i goździka, wlać trochę zimnej wody i utrzeć, dolać zimnej wody do pełna, wstawić na mały ogień, ogrzewać (spienić, ale nie doprowadzić do wrzenia), następnie odstawić i powtórzyć ogrzewanie dwa razy. Po kilku minutach przelać kawę przez sitko i podawać w filiżankach.



Kawa po jawajsku

Składniki:
• 2 łyżeczki zmielonej kawy
• 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
• 250 ml wody

Do tygielka wsypać kawę i kakao, dolać nieco zimnej wody, utrzeć, zalać do pełna zimną wodą, wstawić na mały ogień, ogrzewać (spienić, ale nie doprowadzić do wrzenia), następnie odstawić i powtórzyć ogrzewanie dwa razy. Przelać kawę przez sitko i podawać w filiżankach.



Kawa rumowa

Składniki:
• 200 ml mocnej, gorącej kawy
• 2 łyżeczki cukru
• 50 ml rumu
• bita śmietana

Cukier połączyć z rumem, zalać kawę i wymieszać, na koniec udekorować bitą śmietaną.



Kawa karaibska

Składniki:
• szczypta cynamonu
• 120 ml gorącej kawy
• bita śmietana
• 30 ml mleka
• 45 ml rumu
• 1 łyżeczka cukru

Połączyć najpierw rum z cukrem w szklance, a następnie dodać kawę i mleko. Udekorować bitą śmietana i cynamonem.



Kawa hawajska

Składniki:
• 30 ml rumu Malibu
• 150 ml gorącej kawy
• bita śmietana

Wlać rum do szklanki, dopełnić kawą i udekorować bitą śmietaną.



Bailey's coffee

Składniki:
• 45 ml Bailey's Irish Cream
• 150 ml mocnej, gorącej kawy
• bita śmietana

Wlać krem do filiżanki, dodać kawę. Na wierzch ułożyć bitą śmietanę.



Kawa meksykańska

Składniki:
• 60 ml tequili
• 120 ml gorącej, mocnej kawy
• łyżeczka gęstego syropu czekoladowego

Składniki wymieszać i podawać w niskiej, grubej szklance.



Kawa Amaretto

Składniki:
• 40 ml amaretto
• 150 ml gorącej, mocnej kawy
• bita śmietana

Amaretto wlać do szklanki, dolać kawy, podawać przybrane bitą śmietaną.



Kawa cynamonowa

Do parzenia kawy dodajemy cynamon (płaskie pół łyżeczki na dwie filiżanki w przypadku używania ekspresu ciśnieniowego. Kawa ma wspaniały zapach i smak cynamonu. Można ją podać z bitą śmietaną lub jako latte czyli do szklanego naczynia wlać ciepłe mleko (1/2 objętości), następnie delikatnie wlać kawę, aby utworzyły się dwie warstwy. Na wierzch położyć piankę z mleka.



Kawa z imbirem

Składniki:
• 2 filiżanki kawy
• 2 łyżeczki miodu
• 2-3 szczypty imbiru
• mleko lub bita śmietana

Miód utrzeć z imbirem i zalać kawą. Podawać z bitą śmietaną lub ubitym mlekiem.



Kawa mrożona

Składniki:
• 2 jaja
• 2 żołtka
• 15 dag cukru
• 1/2 l mleka
• wanilia
• 1 łyżka kawy

Sporządzić masę mleczno-jajeczną, jak do lodów. Przed zamrożeniem połączyć z mocnym naparem kawy. Zamrozić, ubijać mikserem kilkanaście sekund i znowu zamrozić. Masa powinna być półpłynna. Podawać w szklankach lub filiżankach, napełniając do 3/4 wysokości. Przybrać bitą śmietaną


Kawa z kardamonem

Kardamon rozbijamy w moździerzu - dokłasnie, jak najdrobniej. Uzyskany w ten sposób proszek wsypujemy do sitka z kawą w przypadku parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym, lub bezpośrednio do filiżanki - jeśli robimy typową, zalewaną polską wersję kawy. Kardamon dodaje kawie wyjątkowego aromatu.
(Warto również szczyptę lub dwie tej przyprawy wsypać do pojemnika ze zmieloną kawą. Przejmuje ona wtedy niesamowity aromat kardamonu. Zbyt wiele tej przyprawy psuje smak. - przyp. Kurisuthara)


Cafe á la Pompadur (6 filizanek)

• 10 dag gorzkiej czekolady
• 1/8 l bitej śmietany
• 1 l mocnej, gorącej kawy
• cynamon
• gałka muszkatałowa

Czekoladę rozpuścić na parze, wymieszać ze śmietaną. Mieszaninę rozdzielić do filiżanek, zalać gorącą kawą. Posypać cynamonem i szczyptą utartej gałki.



Kawa po cesarsku

• 1 żółtko
• 1 łyżka miodu
• 2 łyżki koniaku
• 2 łyżki słodkiej śmietanki

Wszystko zmiksować i zalać mocną, goracą kawą.



Irish Coffee

• 1 łyżka cukru
• 4 łyżki whisky
• 2 łyżki bitej śmietany

Cukier przesmażyć - zrobić karmel, zalać whisky, wymieszać, przelać do filiżanki, zalać gorącą, mocną kawą, wymieszać i przykryć bitą śmietaną.

20 czerwca 2009   Dodaj komentarz
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Jurand | Blogi