Przepisy na dobrą kawę
PRZEPISY NA DOBRĄ KAWĘ
Kawa á la Wenus
Składniki:
• ajerkoniak, wg uznania
• goździk
• żółtko
• cukier
• gorąca kawa
Filiżankę w połowie napelnić ajerkoniakiem i w połowie gorącą kawą. Dodać cukier do smaku oraz żółtko i dokładnie wymieszać. Pić gorące.
Kawa po kubańsku
Składniki:
• 2 łyżeczki zmielonej kawy
• goździk
• szczypta cynamonu
• szczypta cukru
• 250 ml wody
Do tygielka wsypać kawę, dodać szczyptę cukru, cynamonu i goździka, wlać trochę zimnej wody i utrzeć, dolać zimnej wody do pełna, wstawić na mały ogień, ogrzewać (spienić, ale nie doprowadzić do wrzenia), następnie odstawić i powtórzyć ogrzewanie dwa razy. Po kilku minutach przelać kawę przez sitko i podawać w filiżankach.
Kawa po jawajsku
Składniki:
• 2 łyżeczki zmielonej kawy
• 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
• 250 ml wody
Do tygielka wsypać kawę i kakao, dolać nieco zimnej wody, utrzeć, zalać do pełna zimną wodą, wstawić na mały ogień, ogrzewać (spienić, ale nie doprowadzić do wrzenia), następnie odstawić i powtórzyć ogrzewanie dwa razy. Przelać kawę przez sitko i podawać w filiżankach.
Kawa rumowa
Składniki:
• 200 ml mocnej, gorącej kawy
• 2 łyżeczki cukru
• 50 ml rumu
• bita śmietana
Cukier połączyć z rumem, zalać kawę i wymieszać, na koniec udekorować bitą śmietaną.
Kawa karaibska
Składniki:
• szczypta cynamonu
• 120 ml gorącej kawy
• bita śmietana
• 30 ml mleka
• 45 ml rumu
• 1 łyżeczka cukru
Połączyć najpierw rum z cukrem w szklance, a następnie dodać kawę i mleko. Udekorować bitą śmietana i cynamonem.
Kawa hawajska
Składniki:
• 30 ml rumu Malibu
• 150 ml gorącej kawy
• bita śmietana
Wlać rum do szklanki, dopełnić kawą i udekorować bitą śmietaną.
Bailey's coffee
Składniki:
• 45 ml Bailey's Irish Cream
• 150 ml mocnej, gorącej kawy
• bita śmietana
Wlać krem do filiżanki, dodać kawę. Na wierzch ułożyć bitą śmietanę.
Kawa meksykańska
Składniki:
• 60 ml tequili
• 120 ml gorącej, mocnej kawy
• łyżeczka gęstego syropu czekoladowego
Składniki wymieszać i podawać w niskiej, grubej szklance.
Kawa Amaretto
Składniki:
• 40 ml amaretto
• 150 ml gorącej, mocnej kawy
• bita śmietana
Amaretto wlać do szklanki, dolać kawy, podawać przybrane bitą śmietaną.
Kawa cynamonowa
Do parzenia kawy dodajemy cynamon (płaskie pół łyżeczki na dwie filiżanki w przypadku używania ekspresu ciśnieniowego. Kawa ma wspaniały zapach i smak cynamonu. Można ją podać z bitą śmietaną lub jako latte czyli do szklanego naczynia wlać ciepłe mleko (1/2 objętości), następnie delikatnie wlać kawę, aby utworzyły się dwie warstwy. Na wierzch położyć piankę z mleka.
Kawa z imbirem
Składniki:
• 2 filiżanki kawy
• 2 łyżeczki miodu
• 2-3 szczypty imbiru
• mleko lub bita śmietana
Miód utrzeć z imbirem i zalać kawą. Podawać z bitą śmietaną lub ubitym mlekiem.
Kawa mrożona
Składniki:
• 2 jaja
• 2 żołtka
• 15 dag cukru
• 1/2 l mleka
• wanilia
• 1 łyżka kawy
Sporządzić masę mleczno-jajeczną, jak do lodów. Przed zamrożeniem połączyć z mocnym naparem kawy. Zamrozić, ubijać mikserem kilkanaście sekund i znowu zamrozić. Masa powinna być półpłynna. Podawać w szklankach lub filiżankach, napełniając do 3/4 wysokości. Przybrać bitą śmietaną
Kawa z kardamonem
Kardamon rozbijamy w moździerzu - dokłasnie, jak najdrobniej. Uzyskany w ten sposób proszek wsypujemy do sitka z kawą w przypadku parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym, lub bezpośrednio do filiżanki - jeśli robimy typową, zalewaną polską wersję kawy. Kardamon dodaje kawie wyjątkowego aromatu.
(Warto również szczyptę lub dwie tej przyprawy wsypać do pojemnika ze zmieloną kawą. Przejmuje ona wtedy niesamowity aromat kardamonu. Zbyt wiele tej przyprawy psuje smak. - przyp. Kurisuthara)
Cafe á la Pompadur (6 filizanek)
• 10 dag gorzkiej czekolady
• 1/8 l bitej śmietany
• 1 l mocnej, gorącej kawy
• cynamon
• gałka muszkatałowa
Czekoladę rozpuścić na parze, wymieszać ze śmietaną. Mieszaninę rozdzielić do filiżanek, zalać gorącą kawą. Posypać cynamonem i szczyptą utartej gałki.
Kawa po cesarsku
• 1 żółtko
• 1 łyżka miodu
• 2 łyżki koniaku
• 2 łyżki słodkiej śmietanki
Wszystko zmiksować i zalać mocną, goracą kawą.
Irish Coffee
• 1 łyżka cukru
• 4 łyżki whisky
• 2 łyżki bitej śmietany
Cukier przesmażyć - zrobić karmel, zalać whisky, wymieszać, przelać do filiżanki, zalać gorącą, mocną kawą, wymieszać i przykryć bitą śmietaną.
Dodaj komentarz