Szef kuchni poleca:
Schab w pomarańczach
Składniki: ok. 1 kg schabu, 1 duża lub 2 średnie cebule, 2 średnie pomarańcze (nie mają prawa być gorzkawe; muszą być słodkie i soczyste!); w ostateczności sok (ale z farfoclami czyli nie odcedzany - bodaj Hortex taki oferuje), 1-2 ząbki czosnku pół szklanki bulionu (najlepiej własnej roboty; ew. z kostki - byle nie Knorra!), sól, pieprz, sos sojowy, trochę chili, szczypta ziół prowansalskich, olej do smażenia.
Schab pokroić na plastry, lekko zbić, posmarować olejem, skropić sosem sojowym, posolić, popieprzyć i odstawić w chłodne miejsce. Cebulę skroić w kostkę, poddusić na oleju, dodać starannie obrane (bez białej skórki), pokrojone w ćwiartki pomarańcze lub podlać sokiem pomarańczowym (w tym wypadku niepotrzebny będzie bulion). Dodać drobno posiekany czosnek, chili, kilkanaście kropli (ok. pół łyżeczki do herbaty) sos sojowy i zioła, dusić, często mieszając. Gdy cebula i pomarańcze zaczną tworzyć niemal jednolitą masę, zlać z patelni i zmiksować. Schab obsmażyć (najlepiej na tej samej patelni, dodawszy oczywiście olej) z obu stron i dusić do miękkości - najlepiej w piekarniku - na zmiksowanym sosie. W razie potrzeby - czyli zbytniego zagęszczenia sosu - podlać bulionem. Podawać z ryżem lub ziemniakami (najlepsze młode lub pure) i sałatką (najlepiej z zielonej sałaty lub kapusty pekińskiej, szczypiorku i rzodkiewek podlanych sosem vinegret).
Dodaj komentarz