• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Kronika miasta i gminy Skała

Prywatna Kronika miasta i gminy Skała

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Linki

  • Warto wiedzieć
    • http://www.gimskala.net/
    • O Zbigniewie Święchu
    • Rozkład jazdy MBM Bus
  • Warto zerknąc
    • Centrum Kultury w Skale
    • Informator turystyczny Ojcowa
    • Mapa Ojcowa- gogle
    • O powstaniu na naszej ziemi
    • Pieśni legionowe
  • Zajrzyj przed wycieczką
    • Dom Jana Pawła II
    • Ojcowski Park Narodowy
    • Orkiestry dęte
    • Park miniatur
    • Zamek w Pieskowej Skale
  • Zajrzyj-ciekawe
    • Cyganka
    • Cyganka (1980) LIVE
    • Dziennik Polski
    • Ewa Demarczxyk
    • Ewa Demarczyk
    • Karuzela
    • Nakręć się miłością
    • Pałac w Minodze
    • PIWNICA POD BARANAMI
    • Pudel net
    • Skrzypek
    • Studio filmowe
    • Witamy w Pcimiu
    • Zima w Pcimiu

ZIOŁA ZAWSZE DOBRE

ZIOŁA ZAWSZE DOBRE
DO WARZYW:

CUKINIA - bazylia, estragon, rozmaryn, majeranek;
KALAFIOR - koperek, rozmaryn, szczypiorek;
KAPUSTA - cząber, kminek, jałowiec, lebiodka, majeranek, mięta, ogórecznik, tymianek, szałwia;
POMIDORY - bazylia, cząber, estragon, lebiodka, majeranek, mięta, szałwia, czosnek;
ZIEMNIAKI - bazylia, cząber, koperek, lebiodka, majeranek, mięta, rozmaryn, tymianek, szczypiorek, liść laurowy;
SOCZEWICA - cząber, mięta, pietruszka, czosnek;
GROCH - bazylia, cząber, majeranek, mięta, rozmaryn, szałwia, pietruszka, kminek, jałowiec;
CEBULA - bazylia, estragon, lebiodka, tymianek, kminek;
PIECZARKI - bazylia, estragon, cząber, koperek, melisa, rozmaryn, tymianek, majeranek.
DO SAŁATEK:
bazylia, cykoria, cząber, arcydzięgiel, estragon, lubczyk, kolendra, melisa, mięta, liście ogórecznika, majeranek, portulaka, tymianek, kminek oraz kwiaty: fiołka, nagietka, nasturcji, ogórecznika, pysznogłówki, róży, pierwiosnka.
DO MARYNAT:
bazylia, estragon, kolendra, lubczyk, melisa, mięta, rozmaryn, pietruszka, cebula, jałowiec.
DO SERÓW:
twardych: rozmaryn, szałwia, kminek, koper;
miękkich: cząber, majeranek, tymianek, fenkuł, mięta, szałwia, trybula, kminek, koper.
DO JAJ:
bazylia, estragon, koperek, trybula, pietruszka, szczypiorek;
do jajecznicy + lebiodka, majeranek.
DO ZUP:
cebula, cząber, estragon, jałowiec, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, rozmaryn, tymianek, trybula;
GROCHOWA: bazylia, cząber, koper, majeranek, tymianek, rozmaryn, ogórecznik;
POMIDOROWA: bazylia, estragon, lebiodka, tymianek, majeranek, koper;
ROSÓŁ: tymianek, bazylia, lubczyk.
DO ZAPIEKANEK:
cząber, czosnek, kolendra, lebiodka, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, tymianek, szałwia, koperek, komosa.
Lesley Bremness, "Wielka Księga Ziół", Wiedza i Życie, Warszawa 1981.

20 czerwca 2009   Dodaj komentarz
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Jurand | Blogi