ZIOŁA ZAWSZE DOBRE
ZIOŁA ZAWSZE DOBRE
DO WARZYW:
CUKINIA - bazylia, estragon, rozmaryn, majeranek;
KALAFIOR - koperek, rozmaryn, szczypiorek;
KAPUSTA - cząber, kminek, jałowiec, lebiodka, majeranek, mięta, ogórecznik, tymianek, szałwia;
POMIDORY - bazylia, cząber, estragon, lebiodka, majeranek, mięta, szałwia, czosnek;
ZIEMNIAKI - bazylia, cząber, koperek, lebiodka, majeranek, mięta, rozmaryn, tymianek, szczypiorek, liść laurowy;
SOCZEWICA - cząber, mięta, pietruszka, czosnek;
GROCH - bazylia, cząber, majeranek, mięta, rozmaryn, szałwia, pietruszka, kminek, jałowiec;
CEBULA - bazylia, estragon, lebiodka, tymianek, kminek;
PIECZARKI - bazylia, estragon, cząber, koperek, melisa, rozmaryn, tymianek, majeranek.
DO SAŁATEK:
bazylia, cykoria, cząber, arcydzięgiel, estragon, lubczyk, kolendra, melisa, mięta, liście ogórecznika, majeranek, portulaka, tymianek, kminek oraz kwiaty: fiołka, nagietka, nasturcji, ogórecznika, pysznogłówki, róży, pierwiosnka.
DO MARYNAT:
bazylia, estragon, kolendra, lubczyk, melisa, mięta, rozmaryn, pietruszka, cebula, jałowiec.
DO SERÓW:
twardych: rozmaryn, szałwia, kminek, koper;
miękkich: cząber, majeranek, tymianek, fenkuł, mięta, szałwia, trybula, kminek, koper.
DO JAJ:
bazylia, estragon, koperek, trybula, pietruszka, szczypiorek;
do jajecznicy + lebiodka, majeranek.
DO ZUP:
cebula, cząber, estragon, jałowiec, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, rozmaryn, tymianek, trybula;
GROCHOWA: bazylia, cząber, koper, majeranek, tymianek, rozmaryn, ogórecznik;
POMIDOROWA: bazylia, estragon, lebiodka, tymianek, majeranek, koper;
ROSÓŁ: tymianek, bazylia, lubczyk.
DO ZAPIEKANEK:
cząber, czosnek, kolendra, lebiodka, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, tymianek, szałwia, koperek, komosa.
Lesley Bremness, "Wielka Księga Ziół", Wiedza i Życie, Warszawa 1981.
Dodaj komentarz