Marchewka
2 kg marchewki, 2 kg jabłek, 2 kg pomidorów, 1 kg papryki, 1 kg cebuli
Zalewa 1 szklanki. oleju, 8 łyżek octu, 1 szklanki cukru, ziele, pieprz, liście laurowe, 2 łyżki soli.
Pokroić oddzielnie na gotującą zalewę najpierw marchew, cebule, paprykę, jabłka i pomidory, gotować w kolejności zagotować 15 minut, pasteryzować.
Buraki
6 kg buraków, 6 dużych cebul, 8 sztuk papryki, 0,5 litra octu, litr wody, 2 szklanki cukru, 2 łyżki soli,
1 łyżeczka kminku.
Buraki ugotować na pół miękko i zetrzeć na grubej tarce. Przygotować zalewę z wody, octu, cukru, soli i kminku. Zagotować wrzucając do gotującej zalewy paprykę pokrojoną na makaron, wkroić cebulę i zagotować. Gorące wkładać do słoików
Placek ziemniaczany
1 kg mąki,1 kg ziemniaków, cukier waniliowy , zapach , 2 szklanki cukru, 4 jajka, paczka masła,
10 dag drożdży „pokruszyć” wyrobić ciasto jak na kopytka. Przekroić na połowę, do jednej połowy dodać kakao, posypać cukrem i wyrobić żeby było ciemne, rozwałkować, położyć jasne i ciemne, zawinąć, zostawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku.