• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Kronika miasta i gminy Skała

Prywatna Kronika miasta i gminy Skała

Kalendarz

pn wt sr cz pt so nd
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 01 02 03 04 05

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Linki

  • Warto wiedzieć
    • http://www.gimskala.net/
    • O Zbigniewie Święchu
    • Rozkład jazdy MBM Bus
  • Warto zerknąc
    • Centrum Kultury w Skale
    • Informator turystyczny Ojcowa
    • Mapa Ojcowa- gogle
    • O powstaniu na naszej ziemi
    • Pieśni legionowe
  • Zajrzyj przed wycieczką
    • Dom Jana Pawła II
    • Ojcowski Park Narodowy
    • Orkiestry dęte
    • Park miniatur
    • Zamek w Pieskowej Skale
  • Zajrzyj-ciekawe
    • Cyganka
    • Cyganka (1980) LIVE
    • Dziennik Polski
    • Ewa Demarczxyk
    • Ewa Demarczyk
    • Karuzela
    • Nakręć się miłością
    • Pałac w Minodze
    • PIWNICA POD BARANAMI
    • Pudel net
    • Skrzypek
    • Studio filmowe
    • Witamy w Pcimiu
    • Zima w Pcimiu

Archiwum

  • Luty 2010
  • Sierpień 2009
  • Lipiec 2009
  • Czerwiec 2009
  • Maj 2009

Najnowsze wpisy, strona 66


< 1 2 ... 65 66 67 68 69 ... 74 75 >

Dlaczego ,,Ruch" zamierza pozbawić...

Dlaczego ,,Ruch,, zamierza pozbawić prasy mieszkańców wsi Minoga, Zamłynie i Barbarka?

Jak poinformował mnie właściciel sklepu w Minodze,,Ruch" z Krakowa ,zamierza pozbawić mieszkańców tych wsi dostępu do prasy.Jestem wraz z kilkunstoma mieszkańcami wsi,wprawiony w osłupienie.Czyżby w ,,Ruchu" wróciło rozdawnictwo komunistyczne.Czyżby chciano cenzurować pisane słowo,niczym ,jak za komuny gdzie przyznawano limit dostępu do prasy n.p.Tygodnika Powszechnego i prasy katolickiej?

Rodzi się pytanie czy szefostwo wie co robi.Oczekujemy odpowiedzi i oczekujemy,że RUCH zmieni zdanie i cofnie, tę krzywdzącą mieszkańców naszych wiosek decyzję.

05 czerwca 2009   Dodaj komentarz

Dlaczego straciłem przyjaciół?

Dlaczego straciłem przyjaciół?

 Opublikowałem arcyciekawy list, który dałem panu Jasiowi ,bo nie ma internetu. I tenże ,dał go Edziowi, który biegał
po wsi z nim, chyba go komentując/ Tak mówili plotkarze nie przestrzegający 8 przykazania bożego/. Ale cóż w mojej ukochanej wiosce plotkarstwo, jest jedyną rozrywką,która małych w mądrości ludzi dowartościowuje. Naczelny plotkarz mojej wsi cieszy się teraz ,że wbił klin
w dobrze zapowiadającą się przyjaźń. No cóż ,kołtuństwo i plotkarstwo znów odniosło tryumf.Ps Plotkarzem ani kołtunem nie jest sympatyczny pan Edzio ,ani pan Jasio tylko roztrząsajacy ten temat plotkarze /plotkarze ,którzy lubią być najmądrzejszymi a takimi nie są-mówmy im zdecydowanie nie,albowiem plotkarz bez odbiorcy jest po prostu nikczemnym człowiekiem/,którzy nie przestrzegają przykazania dekalogu:

8. Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu.
Prawda nas wyzwoli. Prawda czyli wiedza o tym jak jest w rzeczywistości, jest niezbędna dla funkcjonowania w świecie, dla dokonywania korzystnych wyborów. Dlatego tak ważna jest walka z kłamstwem. Mówienie prawdy często dużo kosztuje a tolerowanie kłamstwa, współuczestniczenie w nim daje zyski. Lecz krótkotrwała korzyść indywidualna prowadzi do utraty możliwości zbawienia, oraz szkodzi całemu społeczeństwu. Należy więc głosić prawdę nawet jeżeli ma to zezłościć wszelkie moce tego świata (ostatni najczęściej jest to diaspora żydowska, zboczeńcy i lewicowi z ducha politycy).

03 czerwca 2009   Komentarze (1)

Paciaraja minoska

Paciaraja minoska
Inaczej zapiekanka powstała w Minodze pow. krakowski
Składniki:2 kg ziemniaków,

2 marchewki,20dag boczku,20 dag kiełbasy,3 cebule,2 ząbki czosnku, liście kapusty, sól,  pieprz, jarzynka lub vegeta do smaku
/opcjonalnie-słonina, ,wątróbka, kalarepka, seler, buraczek czerwony, pasternak, pietruszka, kalafior, brokuł/
Ziemniaki ,marchewkę kiełbasę, cebulę, pokroić w plasterki, czosnek rozgnieść, Układać warstwami w garnku lub kociołku. Na spodzie boczek lub słonina ,potem ziemniaki ,reszta wg uznania kucharza. Ilość przypraw wg uznania i smaku biesiadników. Liście kapusty /umyte/ kładziemy na wierzch Pieczemy az będą miękkie.
Najlepiej smakuje z ogniskowego kociołka.




adres atrony gdzie go kupisz:

http://www.artgarden.pl/product_info.php?products_id=14099.html

Adres strony gdzie kupisz grill:http://www.budujesz.pl/produkt/19859utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm

_campaign=2009-06&utm_content=19859 

03 czerwca 2009   Dodaj komentarz

Migdałowiec Agatki S.

Migdałowiec Agatki S.

Składniki:1l mleka, 2 duże paczki krakersów solonych „Lajkonik”, ¾ szklanki cukru, ½ l śmietany 30%,10 dag płatków migdałowych, 3 łyżeczki żelatyny, 1 cukier waniliowy, 25 dag masła, 1 szklanka mąki pszennej, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego.

Wykonanie: mleko w puszce gotować 3 godziny w zamkniętej puszce w garnku z wodą, na patelni przyrumienić płatki migdałowe, do 1 i ½ szklanki mleka dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń, jajko, roztrzepać mikserem, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, ugotować budyń, wystudzić, dodać masło, połączyć na jednolitą masę, żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody, śmietanę ubić i połączyć z letnią żelatyną, układać na dużej blasze warstwami: krakersy, masa budyniowa, krakersy, karmel z mleka, krakersy, bita śmietana, płatki migdałowe.


03 czerwca 2009   Dodaj komentarz

Ciasto ucierane –uniwersalne-Anki S-A



Składniki: 4 szklanki mąki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, 2 szklanki cukru, 1 szklanka mleka, 1 szklanka oleju, cukier waniliowy
Wykonanie: ubić w mikserze jajka z cukrem i cukrem waniliowym, wlać mleko i olej, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wylać na dużą blachę, piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 40 min. Na wierzchu można ułożyć umoczone w tartej bułce sezonowe owoce lub owoce z kompotu, przy dodaniu do ciasta podstawowego bakalii otrzymujemy keks, po dodaniu przyprawy piernikowej – piernik, a po dodaniu kakao – murzynek
Ciasto ucierane uniwersalne 

Składniki: 4 szklanki mąki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, 2 szklanki cukru, 1 szklanka mleka, 1 margaryna Kasia, cukier waniliowy
Wykonanie: ubić w mikserze jajka z cukrem i cukrem waniliowym dodając margarynę Kasię, wlać mleko, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wylać na dużą blachę, piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 40 min. Na wierzchu można ułożyć umoczone w tartej bułce sezonowe owoce lub owoce z kompotu, przy dodaniu do ciasta podstawowego bakalii otrzymujemy keks, po dodaniu przyprawy piernikowej – piernik, a po dodaniu kakao – murzynek. Gdy zabrakło mi Kasi dodałam jako zamiennik 1 szklankę oleju
pierwszego tłoczenia. Inna wersja to ciasto orzechowe. Odjęłam 1 szklankę mąki dodając szklankę zmielonych orzechów włoskich albo maku nie zmielonego.

03 czerwca 2009   Dodaj komentarz
< 1 2 ... 65 66 67 68 69 ... 74 75 >
Jurand | Blogi