Zielnik - Przyprawy roślinne
Zielnik - Przyprawy roślinne
Współczesna medycyna coraz częściej podkreśla rolę przypraw w w regulacji przemian ustrojowych człowieka. Aktywną rolę w tych przemianach spemiają zawarte w przyprawach związki organiczne, takie jak alkaloidy, fenole, fenolokwasy, fitoncydy, flawonoidy, garbniki, glikozydy, gorycze, kumarynowce, olejki eteryczne, kwasy organiczne, żywice, śluzy, sole mineralne i witaminy.Przyprawy są produktami roślinnymi pobudzającymi apetyt i nadającymi potrawom określony smak, zapach i wygląd. Pobudzają one wydzielanie w organizmie soków ślinowych, żołądkowych i jelitowych, zaostrzają apetyt, ułatwiają trawienie i przyswajanie spożywanych posiłków.
Wyróżniłbym tu szczególnie własności pobudzania czynności wydzielniczych żołądka i wątroby, regulowania ruchu robaczkowego jelit, przeciwdziałania zastojowi żółci w pęcherzyku żółciowym i własności przeciwbakteryjne. Większość przypraw roślinnych ma działanie przeciwwzdymające oraz zmniejszające napięcie mięśni gładkich jelit i dróg moczowych. Np. lubczyk reguluje właściwą fermentację w przewodzie pokarmowym, melisa pobudza wydzielanie soków trawiennych i działa lekko uspakajająco. Cząber wzmaga trawienie i przyswajanie składników pokarmów, szałwia działa bakteriobójczo i zapobiega drobnym krwawieniom przewodu pokarmowego, hyzop pobudza łaknienie, jałowiec zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i żółci, bazylia ułatwia tolerowanie dużych ilości białka i tłuszczu np. w potrawach z jaj. Do bardziej szczegółowych danych odnośnie własności przyprawowych i leczniczych powrócimy przy omawianiu poszczególnych przypraw.
Z uwagi na użyteczną dla człowieka część rośliny, przyprawy ,dzielimy na: owocowe (np. anyżek, kminek, kolender, koper, pieprz, wanilia), nasienne (np. gorczyca, czarnuszka, gałka muszkatołowa), liściowe (np. laur, ,majeranek), korzeniowe (np. imbir, chrzan), korowe (np. cynamon), pączkowe (np. goździki, kapary, szafran).